Ana Estela i Gallach

Comencem nou tema. El seu títol, Justícia i llibertat, ja ens indica de la relació amb l'anterior sobre la moral. Ara ens dirigim cap a la vessant social i política del problema de la felicitat: ¿es pot ser feliç (individualment) en una societat injusta? Alguns opinaran sí, altres no, altres depen ... Però, què significa la paraula "justícia"? què és i com s'ha entés la justícia segons els diferents pensadors?

Per entrar en matèria, vos propose unes activitats de reflexió al vostre quadern, desprès de veure 3 fragments de la pel.lícula El senyor de les mosques. Hi ha dos versions cinematogràfiques, una de 1963 i altra de 1990, de la qual vos presente la part 2, 5 i 11. basada en l'obra homònima de W.Golding.


Sinopsi argumental:
L'obra és una distopia en la qual un grup de xics anglesos, que pertanyien a una escola militar, desprès d'un accident aeri, viuen abandonats en una illa deserta, sense adults i deuen lluitar per sobreviure i cercar una eixida.

Qüestionari:
  1. Busca quina és la posició filosòfica defensada per W. Golding sobre la violència humana. Pots consultar aquest document de text i reflexionar sobre el títol de la novel.la/pel.lícula a l'enllaç superior.
  2. Quina és la manera que tenen d’organitzar el poder i establir les normes als diferents moments de la pel.lícula? Qui mana i per què, com l’exerceix, és un poder legítim? Creus que alguns han de manar i d’altres, obeir?
  3. Per què és tan greu la desaparició del foc?
  4. ¿Creus que els humans som bons per naturalesa, o que tenim una mena de maldat o agressivitat innata, primitiva? Quin és el paper, aleshores, de la societat?
  5. Fes, a partir d'aquestes reflexions, un escrit on expliques en quina classe de societat voldries viure d'acord a la teua comprensió de la naturalesa humana.
0 Responses

Publica un comentari a l'entrada