Tamara Giner
La segona accepció del diccionario de la RAE afirma que la paraula utilitat significa profit, conveniència, interés o fruit que s'extrau d'alguna cosa. 
La rapidesa, la instantaneïtat, el consumisme o el voler les coses de hui per al demà han degradat com a valors la cultura de l’esforç, la responsabilitat, de l’hàbit, del pensament, del coneixement pel coneixement. Sembla que avui res no és útil si no té un benefici immediat i, a poder ser, econòmic. I les conseqüències, malauradament, comencen a fer-se paleses. El progrés material no es correspon amb el progrés moral, i ens dirigim cada vegada més cap a la barbàrie, cap a una societat més deshumanitzada. 

Com diu Nuccio Ordine, la dignidad de l'home està en la virtud, en la força moral que cadascú exercita amb les seues coses. Ara bé, són aquestos els valors que promou la utilitat o més bé el contrari? Quin paper tenen actualment eixes disciplines tildades d'inutils des del punt de vista productiu? Són necessaries? 
Ordine no dubta en afirmar que necesitem allò que no produeix profit ja que sols açò nodreix l'esperit; ni en considerar que, si volem una societat més humana necessitem, cada vegada més, aquestos sabers inútils



La seua obra "La utilidad de lo inútil" és una mena de manifest en el que defensa un retorn intel·lectual a sabers com la literatura, la filosofia, l'art o la música que "no generen cap benefici, no produeixen riquesa, però serveixen per alimentar la ment, l'esperit i evitar la deshumanización de la humanitat".

Veure més en: 







A partir d'aquesta lectura, i algunes altres, ens endisarem en els procediments referits al treball de textos expositius i argumentatius. 

El primer pas és, sense dubte, portar a terme una lectura atenta i comprensiva per a, posteriormente, estructurar el contingut de l’argumentació atenent als següents passos:
1.     Identifica tema i subtemes i anota els paràgrafs.
2. Organitza cada subtema identificant la tesi que defensa i quins són els motius o proves que usa   Ordine per justificar-la, és a dir, els arguments.  

Ací teniu una graella que pot ajudar-vos a portar endavant la vostra tasca. 



Graella extreta d' ací.  Bloc:   http://filosoart.blogspot.com

0 Responses

Publica un comentari a l'entrada